Over Domaine Bouisse Matteri

In de 18e eeuw bestond het landgoed, dat toen nog niet de naam Bouisse droeg, al bijna in zijn huidige vorm. Aan het begin van de 19e eeuw liet Sieur Bouis, voormalig procureur van de koning in Toulon, daar een kasteel bouwen en vernoemde dat naar zichzelf. Helaas bestaat dit kasteel vandaag de dag niet meer.  Van de ruïnes zijn nog maar een paar stenen over, de meeste materialen zijn gerecycled in de huidige constructies.

Naast de wijnvelden bezat Jean-Joseph Bouis ook een aantal olijfbomen die destijds een van de belangrijkste bron van inkomsten van de boerderij waren. Van deze olijfbomen is helaas niets meer over, behalve een klein aantal bomen verspreid over het landgoed, waarvan de exploitatie al lang geleden gestopt is. De (olijf)oliemolen is op het landgoed nog steeds te bewonderen. De drie majestueuze bogen in het logo van het wijnhuis (en van Wijnmaten) refereren hier nog aan. Deze bogen komen ook terug in de architectuur van het moderne Domaine Bouisse Matteri.

De ondergrondse kelder bleef in die tijd de enige wijnproductie-faciliteit. Tijdens de 19e eeuw heeft het landgoed de Franse crisis doorstaan ​​en in het begin van de 20e eeuw is de wijnproductie hervat.

Domaine Bouisse Matteri wordt sinds 1994 beheerd door Bruno en Mariëtte Merle. In 1994 zochten Bruno en Mariette Merle naar geschikte grond voor wijnbouw. Zij waren op de hoogte van de leegstand van dit gebied en na 20 jaar gedwongen rust hebben zij de kelder weer in gebruik genomen met een investering in wijnmakerij.

De wijnen werden in loop van de tijd erg succesvol en om steeds meer klanten tevreden te stellen is de productie de afgelopen jaren flink verhoogd en het bedrijf uitgebreid. Van 13 hectare in 1994 groeide het bedrijf naar 55 hectare wijngaarden in 2012 en heeft nu een stabiele productie bereikt. De wijnranken staan ​​in vijf gemeenten: La Crau, Carqueiranne, Hyères-les-Palmiers, La Garde en La Farlède. Door ongeveer 2 hectare per jaar te rooien en opnieuw aan te planten, verbetert de kwaliteit van de druivenrassen van jaar tot jaar. Bruno en Mariette zijn erg trots op de wijngaarden, die een goede selectie van druivenrassen omvat: Grenache noir en gris, Rosé du Var, Syrah, Cinsault, Mourvaison, Carignan, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tibouren en Aubun voor rood en rosé.

In 2002 werd een nieuwe, grote en moderne kelder gebouwd op een paar honderd meter van het Domaine de la Bouisse (in de plaats genaamd Matteri), waardoor een comfortabelere vinificatie van de productie mogelijk werd, die nu nog belangrijker is dankzij de grotere hoeveelheden wijn die er nu geproduceerd worden.

In de nieuwe kelder worden alle wijnen geproduceerd, terwijl de “oude” kelder van La Bouisse gereserveerd is voor de productie van rode wijnen en de rijping in vaten met speciale cuvées. Sinds 2011 wordt er geen wijn meer geproduceerd in de oude kelder, maar het is mogelijk dat die ooit, als onderdeel van een traditionele cuvée, weer tot leven zal worden gebracht.

Het Domaine Bouisse-Matteri is een familiebedrijf. Bruno en Mariëtte Merle, die sinds 1994 aan het hoofd van het Domaine staan, worden sinds 2007 bijgestaan door hun zoon Thomas, afgestudeerd aan de prestigieuze Engineering School of Changins in Zwitserland. Bij zijn komst nam Thomas de leiding over de kelder en het is onder zijn verantwoordelijkheid dat de cuvées worden geproduceerd. In 2013 voegde Fanny, de zus van Thomas, zich erbij en zo is nu de hele familie in dienst van het bedrijf. Na een aantal bezoeken aan het Chateau en interessante gesprekken onder het genot van een goed glas wijn hebben Wijnmaten en Bouisse Matteri een overeenkomst gesloten voor het exclusief importeren van de wijnen van Bouisse Matteri naar Nederland.